duminică, 6 iunie 2010

De ce s-a schimbat denumirea Pietei Sf Gheorghe in Piata Roma?

-->
De ce s-a schimbat denumirea Pietei Sf Gheorghe in Piata Roma? 
Cum.... de ce? S-a schimbat (pentru a sasea oara!!!) locatia statuii lupoaicei. 
Conform http://www.libertatea.ro/stire/nu-mai-mutati-lupoaica-286618.htmlEste a şasea oară când Lupoaica îşi schimbă locaţia după ce a fost dăruită bucureştenilor de către Municipalitatea Romei, în anul 1906. Atunci a stat în Parcul Carol. De aici a fost dusă în Piaţa Sfântul Gheorghe, apoi pe Dealul Mitropoliei. În anul 1965 a fost aşezată în Piaţa Dorobanţi, iar în 1997, în Piaţa Romană. Acum se află la intrarea pe strada Lipscani.”
Conform DEX, "Piata = Loc întins si deschis dintr-o localitate, unde se întâlnesc sau se întretaie mai multe străzi, adesea amenajat cu spatii verzi, statui etc….
Buuun. Asta inseamna ca denumirea unui astfel de loc drept “Piata X” se face in functie de semnificatia elementelor sau evenimentelor petrecute in zona respectiva de-a lungul timpului.
Cum se chema zona inainte de redenumirea ei in …Piata Roma? Piata Sf Gheorghe. Oare de ce? A, poate pentru ca acolo se afla Biserica Sfântul Gheorghe Nou a carei constructie a fost inceputa la 1669 de catre Antonie Voievod si a fost desavarsita in 1707 de Constantin Brancoveanu.
Ce mai avem in zona? A, nimic important cu semnificatie istorica pentru Bucuresti…Doar ….Strada Lipscani - una dintre cele mai vechi artere bucurestene. Denumita initial Ulita Mare, Strada Lipscani si-a preluat numele de la negustorii romani, greci, bulgari, sarbi, evrei, armeni care desfaceau in pravaliile lor marfa adusa din vestitul iarmaroc din Lipsca (Leipzig).
Si atunci revin cu intrebarea: De ce s-a schimbat denumirea Pietei Sf Gheorghe in Piata Roma? Ce facem cand statuia va fi mutata pentru a saptea oara? Revenim la denumirea Piata Sf Gheorghe sau toate locatiile din Bucuresti pe unde a "circulat" si va “circula” aceasta statuie vor purta denumirea de…Piata Romei nr 1, 2, ..?

Un comentariu:

  1. Da ...din pacate tot mai multe schimbari dar in rau nu in bine , se intampla...Chiar nu stiu care sunt interesele obscure din spatele acestei schimbari...

    RăspundețiȘtergere

Like

Persoane interesate